Петльовден: Символика, традиции и легенди

Петльовден, който се отбелязва традиционно на 2 февруари, е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета за еничари. 

Исторически контекст:

 • Свързан е с трагичния период на кръвния данък, налаган от Османската империя, при който момчета са отнемани от семействата си, за да станат еничари.

Символика:

 • Петелът е символ на мъжественост, сила и борбен дух.
 • Заколването му е ритуално действие, символизиращо готовността за защита на рода и отечеството.
 • Кръвта е символ на живот, сила и единение.

Традиции:

 • С кръвта на закланата птица се прави кръст по челата на момчетата, за да бъдат здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата й се запазват. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здраве.

Легендата за Петльовден:

Легендата за него идва още от времето, когато народът ни е плащал "кръвен данък" на турските поробители (малки момчета са били вземани насилствено от родителите им за еничари). Легендата разказва как смела еркечанка (с. Еркеч) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде.

През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.

 • Тази саможертва е символ на майчина любов, воля и непримиримост.
 • Легендата е в основата на празника като символ на мъжественост и борба за българския род.

Важно е да се отбележи:

 • Някои интерпретации на Петльовден се фокусират само върху честването на мъжката рожба.
 • Текстът подчертава, че истинската същност на празника е в борбата за българските традиции и суверенитет, съхранена в легендата за еркечанката.

  Петльовден е български празник, съчетаващ в себе си трагични исторически събития, ритуали, символи и легенди. Той е не просто ден за мъжката рожба, а символ на борбата за българския дух, суверенитет и свобода.

  Отзиви (0)

  Напишете отзив

  Note: Без HTML код моля!
     Лош           Добър

   ТитиАрт - Персонализирани Подаръци за Всеки Повод

  ТитиАрт ви предлага най-добрите идеи за готини и яки подаръци за всеки повод за мъже , за жени , за деца или за цялото семейство . Подарете нещо ново и атрактивно, което ще им остане за спомен за цял живот . Изберете от многото персонализирани подаръци и колажи , изработени със снимка и индивидуално по ваш вкус или ни предложете своя идея , която ние да изработим . Доверете ни се и ние ще направим най-уникалният и запомнящ се подарък за всеки повод .